hvilken laser er bedst til hårfjerning x laser 4 max med 4 bølgelængder

Hvilken laser er bedst til hårfjerning?

Indholdsfortegnelse

Hvad er laser?

Hvis du vil finde hvilken laser er bedst til hårfjerning, skal du kende til laser. Laser står for Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, som oftest bruges i en hårfjerningsmaskine. 

Essensen af laserteknologi, er lyset er koncentreret og ikke bliver skudt ud i kegleform, men som en koncentreret stråle. Alle bølgerne i den producerede laserstråle arbejder i samme retning, hvilket giver en tynd og ligerettet stråle.

Jo mere koncentreret laserstrålen er, des tyndere og mere kraftig. Udover det, kan intensiteten øges yderligere ved at skrue op for styrken.

Laserhårfjerning inddeles i forskellige laserklasser, alt efter hvor kraftig den enkelte lasermaskine er. På STPSs hjemmeside (Styrelsen for Patientsikkerhed) kan du se en oversigt over de forskellige laserklasser.

Laser bruges ikke kun til hårfjerning, men til mange andre ting. Kraftige laserstråler bruges til at skære metaller i industrien og blødere laser kan bruges til at sætte fart på restitution ved f.eks. et dårligt knæ.

Lasermaskiner til permanent hårfjerning ligger i klasse 3B og 4 udleder lige omkring 500 mW.

Nedenfor går jeg i dybden med de forskellige lasere, og nedlægger nogle fordomme om laserbehandling.

Lasermaskine til hårfjerning - her er de forskellige lasere!

IPL

En af de første lasermaskiner til permanent hårfjerning er faktisk slet ikke en laser, i modsætning til hvad mange tror, er første informative skridt her i artiklen, til at finde ud af hvilken laser er bedst til hårfjerning.

Teknologien IPL (Intensive Pulsating Light) er baseret på kraftigt xenonlys, og ikke en koncentreret stråle, som f.eks. laser er det.

IPL anvender en bredspektret teknologi, hvor lyset kanaliseres i 400-1200nm bølger ned i huden. IPL arbejder typisk med en styrke på op til 60 joule pr. cm2, afhængig af hudtype og type af behandlinger.

Også andet end laserhårfjerning udmærker IPL sig med at kunne, hvilket højst sandsynligt er grunden til maskinen stadig er forholdsvis populær, selvom flere og flere går væk fra teknologien og over i en ægte laser.

Behandling af f.eks. karsprængninger, hvor rødlige, blålige og lillafarvede blodkar syner, og skaber en uens hudtone, er en af dem. Karsprængninger kan forekomme i mange forskellige former, men ses typisk som edderkoppespinds lignende formationer. Sprængte eller synlige blodkar fremkommer oftest i ansigtet og øvre bryst, men også på legemer som ben og arme.

IPL kan også lysne hud og skabe en mere ensartet hudtone. Det kan være ar eller pigmentpletter, som lysnes.

Når vi taler hårfjerning, er IPL oftest klart mest effektiv på lys hud, kombineret med mørke hår. Jo mere man går i den anden retning, altså mørkere hud og lysere hår, jo sværere bliver hårene at fjerne. Du kan læse i afsnittet nedenfor, hvorfor det forholder sig sådan.

 

Diodelaser

Den næste maskine i rækken var en “ægte” laser, som blev døbt diodelaser. Selvom diodelaserteknologien blev opfundet af Theodore Maiman i 1960, var det først i 1994, at de første reelle fremskridt skete, og senere i 1997, at den første FDA-godkendte (USA) lasermaskine kom på markedet.

Dengang var laserhårfjerning stadig ineffektivt og forbundet med en ret høj smerte.

Grundlæggende har diodelaseren samme forudsætninger for succes som IPL – altså helst lys hud og mørke hår.

Som du kan læse i det øverste afsnit, er laser koncentreret lys, hvor alle bølge i lyskilden arbejder i samme retning.

I forbindelse med opfindelse af laserhårfjerning, fandt man ud af, at 808nm bølgelængden var den mest effektive at arbejde med. Behandlingen med 808nm-diodelasere var stadig forbundet med relativ stor smerte og langt fra en wellnessoplevelse.

Udfordringen var oftest køling og at få maskinerne til at fungere uden nedbrud. Teknologisk kunne maskinerne ikke indeholde mere end 1 bølgelængde – og det var oftest svært nok at få maskinen til at fungere under de forudsætninger.

808nm-diodelaseren var forholdsvis effektiv til at fjerne mørkere hår, og til laserhårfjerning bestemte steder på kroppen – f.eks. armhuler og ben.

Det var dog oftest ikke muligt at fjerne hår i ansigtet og intimområder, samt hormonelle hår forårsaget af graviditet, overgangsalder eller hormonsygdomme som PCOS.

Maskinen var dog typisk stadig mere effektiv til hårfjerning end IPL og findes den dag i dag stadig på markedet hos enkelte leverandører, selvom tiden er løbet fra teknologien.

Xenia e-motion SHR (super hair removal)

Denne maskine baserer sig på hårfjerning på en helt anden metode end både lasere og IPL.

Xenia e-Motion SHR arbejder med meget lavere energi end diodelasere og IPL, som typisk arbejder med op til 160 og 60 joule pr. cm2.

Xenia SHR typisk på en indstilling på 2-3 joule pr. cm2, hvilket gør det til en meget skånsom behandling, hvor der ikke er den samme risiko for forbrænding som f.eks. en IPL.

Behandlingen er monteret med en lyskilde, som opvarmer et område, fx 10 x 20 cm og målretter hårcellerne i toppen af huden.

Det står i kontrast til hvordan de øvrige maskiner fungerer. Det kan du læse om længere neden i indlægget.

Xenia SHR kræver typisk flere behandlinger end diodelasere, men ca. det samme som IPL, men har nogle klare fordele.

Oftest er behandlingen smertefri, lysere hår kan også fjernes, de mørkeste typer også behandles og solpausen er forkortet fra 4 uger før og 4 uger efter, til 7 dage før og 1 dag efter.

Det gør, at maskinen som oftest kan anvendes hele året rundt, uden at risikere efterforbrændinger. 

Alexandrite og ND:YAG laser

Det næste skridt i udviklingen blev introduktion af Alexandrite-laseren, som er en laser med koncentreret lys i 755nm.

Denne type laser udmærker sig ved at være bedre til at behandle de lysere og mere “lette” hår, og har samtidig en effekt på de mørke hår.

Alexandrite-laseren er specielt egnet til skandinavisk hud og hår, fordi vi i Nordeuropa typisk er lyse med lyse hår.

Laser kan også skifte linse og anvende 1064nm-bølgelængden, der også er kendt under ND:YAG. Denne bølgelængde er især god til dybereliggende, mørke og tykkere hår.

Lasermaskinen tillader dig dog kun at arbejde med én af bølgelængderne ad gangen, hvorfor du skal vælge den, som passer bedst.

Samtidig udvikledes yderligere på teknologien, således stadig mere styrke kunne anvendes. Behandlingen er dog ikke helt smertefri, og forbindes ofte med en kende ubehag.

Laseren punktbehandling på samme måde som en IPL, og ikke lige som en diodelaser, som normalt anvender en in-motion teknologi, hvor et større område behandles ad gangen.

Diodelaser med 3 bølgelængder

Det første reelle skridt i retning af mere effektivitet og mindre smerte kom med lasermaskiner med 3 bølgelængder, selvom der stadig er en væsentlig forskel på kvaliteten af komponenter og laserbarer (lyskilderne til fx. 808 eller 755nm laserstråler).

Med denne laser, som stadig er en diodelaser, men videreudviklet, kan det lade sig gøre at samle hele 3 bølgelængder i samme håndstykke.

Denne maskine tilbød vi hos Standard Cosmetics i perioden 2019-2022 i form af først X-Laser og herefter X-Laser NXT.

X-Laser NXT var fuldautomatisk og kunne arbejder med de 3 bølgelængder, på én gang, og samtidig selv dosere mængden af laserenergi fra de forskellige laserstråler (!).

Maskinen blev forudindstillet med hudtype, hårfarve og type af hår, hvorefter behandlere blot skulle arbejde på et område på 10 x 20cm i 40 sekunder.

Det var derfor ikke længere op til behandleren at skulle gætte sig til hvilken laserbølgelængde, der var bedst.

Udover det, gik behandlingen meget hurtigere, fordi et større område blev behandlet ad gangen.

Denne teknologi var den første reelle revolution inden for permanent hårfjerning med en lasermaskine, fordi behandlingerne i gennemsnit var langt mere effektiv og man kunne blive hårfjerning efter ca. 6 behandlinger.

Diodelaser med 4 bølgelængder

Dette er 2023s nyeste skud på stammen over revolutionerende effektive lasere. Standard Cosmetics introducerede X-Laser 4 MAX, som er nutidens svar på den mest effektive laser globalt.

Den nye bølgelængde, 940nm, er især effektiv til at behandle de mere genstridige, kraftigere, mørkere eller hormonelle hår!

Det gælder specielt i intimområder, ansigt og på ben, og endnu mere, hvis hårene er fremprovokeret af graviditet, PCOS og andre hormonsygdomme eller overgangsalder.

X-Laser 4 MAX arbejder med 4 bølgelængder på én gang, hvor maskinen, mere end nogensinde, indstiller sig selv.

Det betyder, at du blot indstiller hudtypen, hvorefter maskinen autojusterer og finder den mest optimale løsning med laserstråler.

Her hos Standard Cosmetics er vi frontrunner på udviklingen. Det betyder også, at vi var først med at introducere en ægte diodelaser med 4 bølgelængder i Danmark.

Udover det, arbejder X-Laser 4 MAX med dobbelt styrke af de fleste andre gængse laser med 1200 watt til rådighed.

Det viser sig, at X-Laser 4 MAX skaber hårfrihed på helt ned til 4-5 behandlinger, hvilket er uset i disse tider, og besvarer hurtigt, hvilken laser er bedst til hårfjerning.

Hvordan virker laser hårfjerning?

De fleste maskiner virker ved, at der sendes en mængde energi ned i huden, i form af en laserstråle eller bredspektret lys (IPL), som opfanges af hårrodens melanin.

Herefter sker en lynopvarmning af denne, hvilket gør hårroden dør, og falder ud typisk efter 10-20 dage efter den er udsat for energien.

IPL og laser fungerer forskellige. Begge behandlingen er non-ablative, hvilket betyder energien vandrer ned gennem huden.

IPL producerer energi, som målrettes i 400-1200nm bølger, som derfor ikke specificeres i nogle dybder eller farver.

IPL kan bedst sammenlignes med et jagtgevær, som prøver at skyde til måls efter skiver, som står langt væk. Noget rammer, noget rammer ikke. 

Derfor virker IPL bedst, ved at skrue så højt op som muligt, for at få en reel effekt.

IPL er normalt væsentligt bedre til at fjerne mørkere hår, på lysere hud.

Grunden er, at de mørke hår er nemmere at ramme med IPL, og lysere hud gør, at man kan skrue højere op, uden at forbrænde.

Det er lige som på en varm sommerdag, hvor der står en hvid og en sort stol i den skarpe sol.

Den hvide er relativt kold, imens den sorte er brandvarm.

Diodelasere kan bedst sammenlignes med sniperrifler, som skyder efter samme skive på afstand.

Det er meget lettere at ramme, fordi riflen er specialiseret til at ramme specifikke mål.

Laserbarer er justeret, så alle bølger i laserstrålen fra laserbaren arbejder i samme retning (dybde).

Det gør, at laser er meget mere effektiv til at kanalisere energi ned i de specifikke dybder, som hårene sidder i.

Laserhårfjerningsmaskine i flere dybder

F.eks. arbejder X-Laser 4 MAX i 4 forskellige dybder på én gang, hvor alt energien fra laseren samles i disse dybder, og intet går tabt.

Maskinen kan selv justere mængden af nødvendig energi i de forskellige dybder, alt efter hvor hårene sidder.

Hårrødderne detekteres af X-Laser 4 MAX, og energien vil blive tildelt den nødvendige bølgelængde.

Derfor kategoriseres diodelasere som specifikke og IPL som uspecifik.

Fordi IPL typisk er en multifunktionsmaskine, som kan andet end hårfjerning, fås den bedste hårfjerning stort set aldrig med en IPL, men næsten altid med en laser.

Også ved diodelasere falder hårene normalt ud efter 10-20 dage efter behandling, fordi det er ikke er et spørgsmål om hvilken laser er bedst til hårfjerning.

Hårene har 3 faser i sin livcyklus. Den anagene (vækstfasen), den catagene (træthedsfasen) og den telogene (hvilefasen).

Det er kun hår i vækstfasen, som har effekt af en laserbehandling. Normalt er 15-25% af alle hår i vækstfasen, alt efter anatomi hos den enkelte.

Det kan desuden variere generelt.

Udover det, kan hårsække ligge i dvale i op til flere år, og herefter poppe op.

Derfor er det normalt, at der skal opfølgende behandlinger til.

Hårfjerning maskine bedst i test - hvilken?

Så, hvilken laser er bedst til hårfjerning? Der er ikke udført særlig mange tests, hvor maskinerne bliver sammenlignet 1 til 1.

Hos Standard Cosmetics har vi erfaring siden 2017 med lasermaskiner, og har selv erfaret, hvilke maskiner, der leverer de bedste resultater.

Vi ser, at den nye X-Laser 4 MAX er klart frontrunner, når vi snakker værdi for pengene og samtidig gerne vil have den bedste laser på markedet.

IPL er en gammel teknologi, som ikke er specielt udviklet til permanent hårfjerning, men nærmere tilbyder en håndfuld forskellige behandlinger.

Diodelaser med 1 og 3 bølgelængder er ved at have udtjent sin værnepligt, og er ikke længere effektive i forhold til udviklingen i teknologien.

Vi ser hos Standard Cosmetics, at laserhårfjerning er blevet et “rødt hav”, hvor mange køber sig en vilkårlig lasermaskine og tilbyder behandlinger.

Det er naturligt, fordi permanent hårfjerning med laser er et kæmpe stort marked.

Hvis din klinik skal have en afgørende fordel over alle konkurrenterne, er det ekstremt vigtigt, at du vælger den nyeste og bedste teknologi, så du kan forklare kunderne, hvorfor de skal vælge din klinik og ikke andres.

Vi ser, at lige præcis dette faktum, er blevet ignoreret af laserklinikkerne, og de har nu svært ved at skaffe de nødvendige kunder for at overleve.

Laserhårfjerning med 4 bølgelængder og 1200 watt sikrer sig så effektive resultater, at kunderne vælger din klinik, fremfor konkurrenternes med 1 eller 3 bølgelængder.

Udover det, er X-Laser 4 MAX håndbygget af vores egne teknikere, og ikke importeret direkte fra østen.

Hvor mange laserbehandlinger kræves?

Der er stor forskel mellem de forskellige lasere og IPL’er her.

Nogle kan slet ikke fjerne hårene helt eller har lille eller næsten ingen effekt på hårene, fordi de er for lyse.

Det gælder specielt IPL, som oftest kun virker på mørkere hår og lys hud. Er hårene lysere (danske og skandinaviske), er det typisk svært at opnå hårfrihed med IPL.

Er du mørkere i huden, er IPL også udelukket.

Diodelasere med 1 bølgelængde lider ofte af de samme udfordringer som IPL, fordi 808nm-dybden kun målretter én type hår.

En lasermaskine med 3 bølgelængder er bedre og dækker bredere, og giver ofte fine resultater generelt, uden at være rigtig effektiv.

Nedenfor kan du se hvilken laser er bedst til hårfjerning, når vi taler antal behandlinger og smerteniveau.

 

Antal behandlinger

  • IPL - 8-12 behandlinger
  • Diodelaser - 8-12 behandlinger
  • Alexandrite-laser - 6-10 behandlinger
  • Laser med 3 bølgelængder - 6-8 behandlinger
  • X-Laser 4 MAX - 4-6 behandlinger

Smerteniveau

  • IPL - Høj
  • Diodelaser - Høj
  • Alexandrite-laser - moderat til høj
  • Laser med 3 bølgelængder - Lav til moderat
  • X-Laser 4 MAX - ingen til lav

Hvilken hårfjerningsmaskine passer til min klinik?

Vil du gerne tilbyde dine kunder den bedst tænkelige eller mest effektive behandling?

Eller vil du vælge en mere økonomisk løsning?

Man kan ikke få begge dele.

Derfor har vi to forskellige anbefalinger, alt efter hvad der er vigtigst for dig.

Vi har foretaget nogle fravalg af løsninger, som giver mening at udpensle hvorfor.

IPL er blevet fravalgt, fordi teknologien ikke tilbyder nogen effektiv og specialiseret løsning til hårfjerning. Hvis hårfjerning ikke er vigtig i din klinik, men behandling af hud er vigtigere, kan du også tilbyde hårfjerning med IPL, omend i begrænset omfang.

IPL er ikke en holdbar løsning som ren hårfjerningsmaskine.

Diodelaser med 1 bølgelængde er teknologisk blevet sat bagud. Det betyder, at maskinen er særdeles ineffektiv og smertefuld, når den holdes op mod alternativerne på området.

Alexandrite-laser er en anden mulighed. Maskinen leverer forholdsvis effektive resultater, men er forbundet med smerte og en hvis fejlmargin hos behandleren, fordi det er afgørende at vælge den rigtige bølgelængde.

Langt de fleste områder kræver multibølgelængder, og derfor vil behandling med denne maskine typisk ende op med at levere meget svingende resultater, alt efter hvilket område der behandles.

Har du f.eks. en kunde, som kommer ind til ben, ansigt og armhuler, kan det være du ser gode resultater i armhuler, mindre gode på ben og næsten ingen i ansigtet.

Diodelaser med 3 bølgelængder kan være en gangbar løsning. Maskinen leverer fine resultater, er oftest ikke forbundet med stor smerte.

Det har været den bedste løsning siden 2018, men er nu blevet overhalet.

Vi har fravalgt alle disse løsninger, fordi vi ikke mener, at det skaber nok værdi for dig i din klinik.

Her er vores 2 anbefalinger, hvis du er på jagt efter hvilken laser er bedst til hårfjerning til din klinik.

Den økonomiske løsninger findes med Xenia e-Motion SHR – det kan være en rigtig god løsning hvis du kører din klinik på deltid eller ønske at starte småt ud.

Den absolut bedste løsning, ingen over, ingen ved siden af, er X-Laser 4 MAX med 4 bølgelængder.

Teknologien giver de samme fordele som diodelasere med 3 bølgelængder, bare langt mere effektiv.

Hvis du ønsker maksimal værdi for pengene, er denne laser også det rigtige valg.

Ved intro, var 4 MAX lasere også billigere end diodelaseren med 3 bølgelængder, fordi teknologien er blevet mindre bekostelig over tid.

Hvem må lave laserbehandling?

Loven for kosmetiske behandlinger varetages i af Styrelsen for Patientsikkerhed, som fører kontrol med registrerede klinikker.

Ifølge loven, må laserhårfjerning med klasse 3B og 4 lasere, samt IPL og hvad der kan ligestilles hermed, kun udføres af hudlæger eller hudlægers medhjælp.

Medhjælp kan ifølge loven være personer med relevant baggrund.

Vi ser dog en tendens til, at de fleste kan godkendes til at arbejde med laser som medhjælp.

I praksis registreres en virksomhedsansvarlig læge, oftest en hudlæge, men andre kan også være godkendt til dette. Vi har set eksempler på plastikkirurger og anæstesiologer også kan være virksomhedsansvarlig.

Speciallægen registreres som virksomhedsansvarlig og øvrigt personale registreres som medhjælp.

20 superviserede behandlinger

For at blive registreret som medhjælp skal du gennemgå 20 superviserede behandlinger, hvor f.eks. en hudlæge overvåger du behandlinger patienter.

Når du har fundet en hudlæge til din egen klinik, kan denne forestå dette, eller du kan vælge at tage dit kursus eksternt (de 20 behandlinger) hos et uddannelsessted.

Herefter kan du registreres som medhjælp under hudlægen i din egen klinik.

Husk, at alle kunder/patienter skal konsulteres inden behandling. Det skal ske enten af hudlægen eller af en sygeplejerske, men behøver ikke blive behandlet af vedkommende.

Der er heller ikke noget krav om, at der skal gå 48 timer fra konsultation til behandling. Behandlingen kan starte lige efter kunden er blevet godkendt til behandling af hudlægen eller sygeplejersken.

Det mest normale setup er, at en klinik har en hudlæge som virksomhedsansvarlig og ansat en sygeplejerske til primært at konsultere, men også behandle, og andet personale til at udføre behandlingerne.

En almindelig læge kan altid erstatte sygeplejersken også, omend det er ikke er vanlig vi ser læge forestå laserbehandlinger.

Det er ikke noget krav, at hudlægen er til stede på noget tidspunkt i klinikken, men alene at denne fører tilsyn med klinikken løbende.

Hvilken laser maskine er bedst?

Det burde være klart nu hvilken laser er bedst til hårfjerning – alt arrogance til side.

X-Laser 4 MAX! Altså diodelaser med 4 bølgelængder.

Det er den nyeste teknologi, den sikreste maskine, den mest effektive og mest driftsikre.

Studio A er et eksempel på en klinik, som har enorm stor succes med X-Laser 4 MAX, hvor teknologien i maskinen har en afgørende forskel for omsætning og for hvor glade kunderne er.

Hvis du er nysgerrig på om laserhårfjerning er noget du vil opstarte i din klinik (eller erstatte en ældre teknologi), kan du ringe op på tlf. 4258 4321 allerede i dag og blive klogere på om det er det rigtige for dig og din klinik.